.

.
.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

την alpha bank επελεξε η credit agricole για την emporiki


Η Γαλλική τράπεζα  Credit Agricole σήμερα θα ανακοινώσει ότι προεπέλεξε από τους τρεις ενδιαφερομένους για την Emporiki την Alpha bank να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξει σε deal. 
Θα ξεκινήσει ένα γύρος νέων διαπραγματεύσεων αποκλειστικά μόνο με την Alpha και ίσως σε 10 μέρες να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση του deal.  >>>>>
Με όρους πρακτικούς για την Alpha bank είναι καλό deal όχι γιατί αγοράζει την Emporiki πρόκειται για μια αποδεδειγμένα χρεοκοπημένη τράπεζα αλλά γιατί βρήκε ένα ισχυρό μέτοχο ώστε να την βοηθήσει να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. 
Να σημειωθεί ότι ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία θα χρησιμοποιούσαμε και αν ήταν η Εθνική ή η Eurobank στην θέση της Alpha bank. 
Η Credit Agricole επέλεξε την Alpha και με όρους ρεαλιστικούς επέλεξε την Alpha ως λύση ελαχίστου κόστους. 
Δηλαδή δεν την επέλεξε γιατί είναι μια καλή τράπεζα - που όντως είναι καλή τράπεζα -  αλλά γιατί έχει το μικρότερο ρίσκο και τις μεγαλύτερες δυνατότητες να αποχωρήσει καθώς στρατηγικά αυτό είναι το σχέδιο. Οι Γάλλοι παραμένουν στην Ελλάδα φεύγοντας. 
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. 
Θα αποκαλύψουμε όλο το παρασκήνιο χωρίς ωραιοποιήσεις. 
Η Alpha bank είχε προεπιλεγεί καθώς έγκαιρα το management εν κρυπτώ είχε ξεκινήσει επαφές με τους Γάλλους της Credit Agricole ώστε να κλείσουν μια συμφωνία για την Emporiki. 
Το management της Alpha κινήθηκε πολύ έγκαιρα, ευέλικτα και κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία που της διασφαλίζει ένα ισχυρό σύμμαχο ώστε να καλύψει  το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. 
Οι Γάλλοι επενδύουν 2,5 δις συν 600 εκατ κεφάλαια 3,1 δις ευρώ δηλαδή και καλύπτουν το funding gap της Emporiki 2 δις ευρώ ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες εγγυήσεις εξωτερικού. 
Από την αρχή της διαδικασίας, από τα τέλη Αυγούστου είχε προαποφασιστεί ότι η Alpha bank θα κλείσει στρατηγική συνεργασία με την Credit Agricole. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha bank κ Γκιάτης ανέφερε σταθερά ότι η συμφωνία έχει κλείσει.  
Όταν όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνειδητοποίησε ότι διενεργούνται συζητήσεις με την Credit Agricole ερήμην της απαίτησε να ακυρωθεί η πρόταση – συμφωνία της Alpha, η οποία αποσύρθηκε για να επανεμφανιστεί ως είχε ίσως και καλύτερη πείθοντας έτσι τους γάλλους ότι η λύση της Alpha είναι η καλύτερη. 
Η Alpha δεν έκανε κάτι παράτυπα εξαιρώντας τις αρχικές τις κινήσεις οι οποίες έγιναν εν κρυπτώ από το ΤΧΣ. 
Εν συνεχεία ακολούθησε πιστά τις διαδικασίες. 
Η Εθνική τράπεζα υπέβαλλε μια πρόταση που δεν είχε στοιχεία πλειοδοσίας. Δεν διέφερε σε πολλά από τις άλλες προτάσεις ως προς τα οικονομικά χαρακτηριστικά αλλά διέφερε ως προς τα ποιοτικά. 
Η Eurobank προσπάθησε να μπει δυνατά στην διεκδίκηση της Emporiki προσφέροντας στους Γάλλους ίσως περισσότερα ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με την Alpha ενώ με οικονομικούς όρους οι διαφορές δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ ευρώ. 
Όμως το βασικό μειονέκτημα της Eurobank ήταν η απόφαση του βασικού μετόχου κατόπιν εντολών της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσυρθεί από μέτοχος ο Λάτσης και να αντικατασταθεί από μέλη της οικογένειας του. 
Η παράμετρος αυτή παρ΄ ότι δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Λάτσης δεν πιστεύει άλλο στο concept Ελλάδα – η προσέγγιση αυτή είναι λάθος – υποχρέωσε τους Γάλλους να αναδιπλωθούν. 
Φοβήθηκαν οι Γάλλοι της Credit Agricole ότι θα καταστούν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι όταν εξετάζουν να αποχωρήσουν οριστικά από την Ελλάδα. 
Η Eurobank αρνείται και δικαιολογημένα αυτή την προσέγγιση αλλά κακά τα ψέματα η πρόταση – προσφορά τους προς τους Γάλλους έπασχε στο ότι δεν κατάφερε να πείσει την CA στην βασική τους ανησυχία τι θα συμβεί αν καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Eurobank; 
Οι διαρροές από την  παρέα των τριών (είναι οι 3 τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank που υπέβαλλαν προσφορά) διέρρεαν ότι το management της Eurobank βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση ή ότι η Eurobank έχει προβλήματα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει. 
(Κατά την άποψη μας διαφεύγουν πολλά στην αγορά για τους σχεδιασμούς της  Eurobank. Εμείς δεν έχουμε καμία ανησυχία και όσοι ανησυχούν κακώς ανησυχούν.)
Βέβαια και οι Γάλλοι της Emporiki αποδείχθηκε ότι έλεγαν άλλα στην Εθνική, άλλα στην Eurobank και άλλα στην Alpha bank.
Η Γαλλική τριπλοπροσωπία σε όλο το μεγαλείο της. 
Η Εθνική και ο Α. Τουρκολιάς ο CEO του ομίλου ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. 
Ήξερε ο Γ Στουρνάρας μια εβδομάδα προ της υποβολής προσφοράς από την Εθνική ότι η προσφορά που θα υποβάλλει θα είναι πολύ δυνατή. 
Η Εθνική χρησιμοποιήθηκε ως ανάχωμα κυρίως προς τις ιδιωτικές τράπεζες γιατί όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας «κάποια στιγμή διαπιστώσαμε ότι οι 2 ιδιωτικές τράπεζες Alpha και Eurobank ξεφτίλισαν την διαδικασία και ενώ οι Γάλλοι αποχωρούσαν χωρίς όρους εν συνεχεία όταν κατάλαβαν την εμφανή αδυναμία των ελληνικών τραπεζών άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική. 
Οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν επιτύχει καλύτερη συμφωνία αλλά λόγω της στάσης τους της αδυναμίας που επέδειξαν η διαδικασία εξελίχθηκε εις βάρος τους»
Η Εθνική λοιπόν χρησιμοποιήθηκε ως η τράπεζα που θα τραβήξει τα χαλινάρια από τις ιδιωτικές τράπεζες και θα περάσει ένα μήνυμα στην Credit Agricole ότι υπάρχουν κάποια όρια. 
Οι Γάλλοι όμως είχαν ήδη καταλάβει τι είχε συμβεί έβλεπαν την αδυναμία των 2 ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών και η στάση της Εθνικής δεν τους τροποποίησε την ήδη τροποποιηθείσα στρατηγική τους. 
Η πραγματική στρατηγική της Εθνικής ξεδιπλώθηκε όταν ο Τουρκολιάς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, βρέθηκε στο Παρίσι και συνομίλησε με την διοίκηση της Credit Agricole. Οι Γάλλοι κατάλαβαν ότι είχαν απέναντι τους ένα ειλικρινή συνομιλητή και το εκτίμησαν αλλά τι είπε ο Τουρκολίας; 
Πρότεινε στους Γάλλους να ακυρώσουν την πώληση της Emporiki.
Η πρόταση αυτή δεν έγινε με στόχο να προφυλαχθεί η Εθνική στην περίπτωση που δεν προκρινόταν αλλά κατά την άποψη μας ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα. 
Με όρους ρεαλιστικούς. 
Η αποχώρηση της Credit Agricole από την Ελλάδα γιατί περί αυτού πρόκειται – πέραν από τα επικοινωνιακά τρικ – είναι ξεκάθαρα αρνητική είδηση. 
Ήθελε να τους μεταπείσει να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί μια μεταστροφή των γάλλων σε αυτή την συγκυρία θα ήταν μεγάλη χείρα βοηθείας προς την πολύπαθη Ελλάδα. 
Ο Τουρκολιάς της Εθνικής δήλωσε στον πρόεδρο και CEO της Credit Agricole ότι αν δεν παγώσουν την διαδικασία πώλησης της Emporiki η Εθνική θα είναι παρόν στις εξελίξεις αλλά οι γάλλοι το μετέφρασαν Γαλλικά. Η Εθνική ενδιαφέρεται μεν αλλά… 
Ήδη εδώ και μέρες είχε κυκλοφορήσει από ορισμένους κύκλους ότι η Εθνική ήταν σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να δώσει χώρο για την διεκδίκηση της Emporiki στις ιδιωτικές τράπεζες. 
Η Εθνική διαψεύδει αυτή την πληροφορία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ακόμη αν ισχύει ή όχι.
Η Alpha bank αισθανόταν γενικώς άνετη κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ ίσως μόνο να ανησύχησαν όταν οι Γάλλοι ζήτησαν εγγυήσεις εξωτερικού για να καλυφθούν τα 2 δις funding gap της Emporiki. 
Οι εκατέρωθεν συγκρούσεις και κατηγορίες μεταξύ της Alpha και Eurobank πέρασε και στις διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole. 
Η μια τράπεζα έδινε την άλλη και προφανώς οι Γάλλοι μάθαιναν πολλές λεπτομέρειες που ίσως να μην χρειαζόταν να μάθουν. 
Πολλές λεπτομέρειες…..
Ωστόσο στην πορεία οι τόνοι έπεσαν εκατέρωθεν των 2 ιδιωτικών τραπεζών και έπαψαν να δίνουν η μια την άλλη.
Ο Ν Καραμούζης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα και θετική πρωτοβουλία - που δεν σχετίζεται με την Alpha - και σίγουρα η πρωτοβουλία αυτή θα ευνοήσει την Eurobank. 
Σε αυτό το παρασκήνιο δεν λείπουν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Αρχικά κάποιοι μηχανισμοί αγόρασαν την μετοχή της Alpha προκαλώντας ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι  που οδήγησε πολύ υψηλά την μετοχή. 
Όμως ήταν προφανές ότι από αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι αδικήθηκαν η Εθνική και η Eurobank. 
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι εύκολα. 
Μετά την Alpha, οι μηχανισμοί προώθησαν την πληροφορία ότι η Εθνική παίζει δυνατά και έτσι άρχισε να ανεβαίνει η μετοχή. 
Όμως η Eurobank είχε μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά και τότε καλλιεργήθηκε το περίφημο «οι έσχατοι έσονται πρώτοι».
Η Eurobank άρχισε να ανακάμπτει και να κλείνει η ψαλίδα με όρους χρηματιστηριακούς. 
Όμως σε κάθε περίπτωση η άνοδος των 3 μετοχών είναι ένα κερδοσκοπικό κατασκεύασμα που είχε ως στόχο να «ικανοποιήσει χρηματιστηριακά και τις 3 εμπλεκόμενες τράπεζες».
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην Ελλάδα συνήθως τροφοδοτούνται με αέρα κοπανιστό και αυτό επιβεβαιώθηκε και αυτή την φορά. 
Φθάνοντας στην περίφημη προηγούμενη Παρασκευή. 
Το www.bankingnews.gr μεταδίδει πρώτο την πληροφορία ότι αργά το απόγευμα οι Γάλλοι της C Agricole θα ανακοινώσουν ότι προεπίλεξαν μια τράπεζα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. 
Οι διοικήσεις των 3 τραπεζών ήταν σε αναβρασμό. Περίμεναν καρτερικά την απόφαση των Γάλλων. Έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Παρίσι και απάντηση δεν έλαβαν. 
Τώρα μπορεί να αποκαλυφθεί ότι η πληροφορία που μετέδωσε το www.bankingnews.gr προερχόταν από την Credit Agricole που έκανε ωστόσο τεστ ετοιμότητας στις ελληνικές τράπεζες. 
Έχουμε ήδη αναφερθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή. Ήταν ντροπιαστική η εικόνα 3 ελληνικές τράπεζες να περιμένουν την C. Agricole. 
Οι Γάλλοι ήταν απαράδεκτοι, παρ΄ότι κινήθηκαν εντός των ορίων, οι προθεσμίες έληγαν 30 Σεπτεμβρίου. 

Π Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου